Blog

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον εγκέφαλο του σκύλου σας;

by Emma Colton

30 December 2020

Share

[Sassy_Social_Share]

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τα απαραίτητα βασικά χαρακτηριστικά των σκυλοτροφών. Σε πολλούς από εμάς αρέσει να παίρνουμε μικρά σκυλιά και να τα εκπαιδεύουμε όπως πιστεύουμε, αλλά πόσοι από εσάς πραγματικά σκέφτεστε πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο; Πρέπει να ταΐσουμε τον εγκέφαλό τους για να μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε;

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πώς μερικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν στοιχεία, όπως το τρίχωμα, η ανάπτυξη, τα επίπεδα ενέργειας, ακόμη και η γονιμότητα, αλλά πολλοί από εμάς δεν δίνουν τόση προσοχή στον εγκέφαλο, το πιο περίπλοκο και αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας ανατομίας αλλά και του σκύλου μας.

Όταν εκπαιδεύουμε τα σκυλιά μας, πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι ασκούμε πίεση στον σκύλο – νοητική πίεση. Ναι, μπορεί ταυτόχρονα να τον διεγείρουμε (ελπίζουμε), αλλά εξακολουθούμε να ασκούμε πίεση.

Όταν ένας σκύλος κουράζεται σωματικά, είναι πολύ πιο εύκολο για εμάς να το καταλάβουμε, αλλά τα πρώτα σημάδια ενός σκύλου που κουράζεται νοητικά δεν είναι τόσο εμφανή.

Τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν διάφορα για το πώς η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση των παιδιών, όπως το ιχθυέλαιο ή πώς το πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της συγκέντρωσης μέσα στην τάξη. Αυτές οι απλές αρχές μπορούν να εφαρμοστούν και στον σκύλο μας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η προπόνηση με τη χρήση διέγερσης έχει γίνει πιο δημοφιλής με την πάροδο του χρόνου, ενώ όταν ξεκίνησα την εκπαίδευση σκύλων η χρήση του «φόβου» ήταν ιδιαίτερα κοινή, και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις – αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Ο εγκέφαλος πρέπει να ενυδατωθεί και να οξυγονωθεί για να λειτουργήσει, κάτι που γίνεται μέσω των κυττάρων του αίματος που αντλούνται από την καρδιά. Το αίμα καθαρίζεται ή φιλτράρεται από άλλα όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά, και ενώ όλα αυτά είναι αρκετά περίπλοκα, είμαι βέβαιος ότι όλοι καταλαβαίνουμε τα βασικά, οπότε δεν θα προχωρήσω σε βάθος σε αυτό το θέμα. Αλλά μπορείτε να δείτε τώρα τι εννοώ όταν λέω «ταΐζουμε τον εγκέφαλο».

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης; Εάν μπορούμε να ταΐσουμε τον σκύλο έτσι ώστε τα όργανά του να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει, τότε ο σκύλος θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια συγκέντρωσης ώστε η εκπαίδευση (αλλά και η απόλαυση της προπόνησης) να διαρκεί περισσότερο. Έτσι βλέπουμε πρόοδο και είμαστε χαρούμενοι, κι εμείς και ο σκύλος μας.

Η ανθρώπινη φύση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, και, δυστυχώς, έχω δει συχνά σκύλους που είναι νοητικά κουρασμένοι και μπερδεμένοι ως προς το τι περιμένει ο ιδιοκτήτης τους, κάτι που μετατρέπεται σε απογοήτευση. Οι ιδιοκτήτες κατηγορούν τους σκύλους και η εκπαίδευση δεν πάει καθόλου καλά, χωρίς καμία πρόοδο, και έτσι και ο ιδιοκτήτης και ο σκύλος είναι δυστυχισμένοι.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν πιέζονται τα σκυλιά και η πίεση της εκπαίδευσης αυξάνεται για να ακολουθηθεί το πρόγραμμα, όπως, για παράδειγμα, ένα στρατιωτικό ή αστυνομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 10 ή 12 εβδομάδων, όπου τα σκυλιά πρέπει να φτάνουν ορισμένα επίπεδα κάθε βδομάδα.

Έτσι, παρόλο που το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου έχει κάποιες διαφορές από το δικό μας, οι βασικές του απαιτήσεις είναι οι ίδιες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα, και φυσικά οξυγόνο και νερό. Με σωστή παροχή και ισορροπία αυτών, το σώμα και ο εγκέφαλος του σκύλου σας θα λειτουργούν καλύτερα, κάνοντάς το ένα πιο ευτυχισμένο, πιο υγιές εκπαιδευμένο σκυλί. (Μακάρι να πρόσεχα τόσο τη δική μου διατροφή όσο και των σκύλων μου).

Θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσοχή του σκύλου σας. Πρώτον, το αλάτι στη διατροφή όχι μόνο θα κάνει το σκυλί σας να διψάει, αλλά θα επηρεάσει τα νεφρά, το συκώτι και το αίμα του, επηρεάζοντας έτσι την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Το δεύτερο είναι η συμπερίληψη της ταυρίνης ως πηγής πρωτεΐνης. Όλες οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, και ενώ η ταυρίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι δεν τη χρειάζονται απαραίτητα. Η ταυρίνη είναι το διεγερτικό που χρησιμοποιείται σε πολλά ενεργειακά ποτά, γι’ αυτό δώστε το στο σκυλί σας μόνο αν θέλετε να βγάλει φτερά! Έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να δώσετε σε παιδί γλυκά με χρώμα.

Έτσι, η διατροφή μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα του σκύλου να λειτουργεί και μπορεί να επηρεάσει το εύρος προσοχής του σκύλου και, συνεπώς, την εκπαιδευσιμότητά του. Ταΐστε τον εγκέφαλο για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο.

 

 

Emma Colton

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cing elit. Proin nibh augue, suscipit scelerisque sed. lacinia in, mi. Cras vel loremquet, elit

Related Articles