Blog

Φέρνοντας σπίτι έναν σκύλο από καταφύγιο

by Irene Hislop

30 December 2020

Share

[Sassy_Social_Share]

Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, το κουτάβι δεν είναι η μοναδική επιλογή.  Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να δώσουν σπίτι σε έναν ενήλικο σκύλο από κάποιο καταφύγιο ζώων.  Η επιθυμία να βοηθήσουν έναν σκύλο σε ανάγκη είναι κίνητρο για πολλούς, ενώ άλλοι καταλαβαίνουν ότι ένας μεγαλύτερος σκύλος μπορεί να χρειάζεται λιγότερη δουλειά από ένα κουτάβι.  Για πολλούς ανθρώπους, το κρίσιμο σημείο είναι ο φόβος για το άγνωστο.  Πώς θα είναι αυτός ο σκύλος;  Τι είδους τρομερές εμπειρίες έχει περάσει και πώς τον επηρέασαν;  Μερικοί ανησυχούν ότι ένας ενήλικος σκύλος μπορεί να είναι άγριος ή να έχει καθιερωμένες κακές συνήθειες.  Υπήρχε μήπως κάποιος λόγος που μια προηγούμενη οικογένεια χρειάστηκε να εγκαταλείψει αυτό το σκυλί;

Όλα αυτά είναι βάσιμες ανησυχίες.  Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το παλιό ρητό «δεν μπορείτε να διδάξετε σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα» είναι ανοησία.  Μπορείτε πράγματι να το κάνετε.  Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά όχι μόνο μπορούν να μάθουν νέα κόλπα, αλλά μπορούν επίσης να μάθουν να εμπιστεύονται και να αγαπούν.  Η υιοθεσία ενός σκυλιού από καταφύγιο μπορεί να είναι μια απίστευτη και πολύ συναισθηματική εμπειρία, επειδή θα δείτε τεράστια αλλαγή σε αυτό.  Θα αποκτήσει υγιές βάρος και το τρίχωμα του θα λάμψει.  Και καθώς θα αρχίσει να χαλαρώνει, θα γίνει και πιο παιχνιδιάρικο.  Αλλά το πιο εκπληκτικό πράγμα είναι ότι θα δείτε την πληγωμένη καρδιά του να θεραπεύεται.

Πρώτα βήματα για τον καινούριο ενήλικο σκύλο σας

Εάν πάρετε έναν σκύλο από ένα αξιόπιστο καταφύγιο, θα είναι υγιής – ή θα πρέπει να ενημερωθείτε πλήρως για πιθανά μακροχρόνια προβλήματα υγείας που έχει.  Τα καταφύγια πηγαίνουν τους σκύλους σε κτηνίατρο για ιατρικό έλεγχο και θεραπείες για τυχόν τραυματισμούς ή ασθένειες, καθώς και στείρωση και εμβολιασμούς.  Εάν πάρετε έναν σκύλο από κάποια τοπική αρχή, θα πρέπει να τον πάτε εσείς σε κτηνίατρο για αυτούς τους ελέγχους.

Ακόμα κι αν είναι στειρωμένος, εμβολιασμένος και δεν είναι άρρωστος, θα πρέπει να πάτε τον σκύλο σας σε κτηνίατρο αμέσως μόλις τον πάρετε. Είναι καλό να τον ελέγξει ο κτηνίατρός σας και να μάθει ο σκύλος ότι ο κτηνίατρος είναι φίλος του.  Εάν η πρώτη του επίσκεψη είναι για ασθένεια ή τραυματισμό, δεν θα του αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του νέου σας σκύλου. Πολύ συχνά, τα σκυλιά είναι αδέσποτα για αρκετό καιρό πριν τα μαζέψουν οι αρχές και μπορεί να είναι υποσιτισμένα ή να λιμοκτονούν.  Μπορεί να έχει αναρρώσει στο καταφύγιο και να είναι έτοιμος να φάει μια φυσιολογική, υγιεινή διατροφή, όπως είναι οι τροφές της σειράς Connolly’s RED MILLS Leader.  Ή μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο καινούριος σκύλος σας είναι νεότερος ή μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύατε αρχικά και χρειάζεται τροφή κατάλληλη για κουτάβια, ή ηλικιωμένους σκύλους. Η σειρά σκυλοτροφών Leader περιλαμβάνει προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για κουτάβια στην ανάπτυξη αλλά και σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν επίσης προϊόντα και για ράτσες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

Εάν ο σκύλος σας εξακολουθεί να είναι λιποβαρής ή υποσιτίζεται, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει μια τροφή όπως η Connolly’s RED MILLS Go Native, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ή να σας πει ότι, αν και ο σκύλος σας είναι νεαρός, μια τροφή για κουτάβια μπορεί να ωφελήσει για να αποκατασταθεί η υγεία του.  Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να παρατηρήσει ότι η καινούρια σκυλίτσα σας ήταν πρόσφατα έγκυος και μπορεί να έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες, παρόλο που τα κουτάβια της δεν θηλάζουν.

Γνωρίζοντας τον νέο καλύτερό σας φίλο

Ένα σκυλί από καταφύγιο είναι, εξ ορισμού, ένα σκυλί που έχει υποφέρει.  Αυτό σημαίνει ότι δύο πράγματα είναι πιθανά.  Είναι πιθανό να έχει κάποιους φόβους και ανησυχίες που ενδεχομένως σας εκπλήξουν.  Σημαίνει επίσης ότι μόλις συνηθίσει, είναι πιθανό να είναι ο πιο αφοσιωμένος, προστατευτικός και ευγνώμων φίλος που είχατε ποτέ.

Θυμηθείτε, το σκυλί σας είχε πιθανώς κάποιες κακές εμπειρίες, που ίσως θα σας στεναχωρούσαν πολύ.  Κάτι που πρέπει να αποφύγετε είναι να υψώσετε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι του.  Ο τρόπος με τον οποίο κινείτε το χέρι σας για να χαϊδέψετε το κεφάλι ενός σκύλου είναι πολύ παρόμοιος με τον τρόπο που κάποιος άλλος μπορεί να είχε σηκώσει το χέρι για να τον χτυπήσει.  Κάποιοι σκύλοι μπορεί να μαζευτούν από τον φόβο ή να τιναχτούν.  Αλλά άλλοι μπορεί να αμυνθούν και να δαγκώσουν. Για τους πρώτους μήνες, απλώστε το χέρι σας αργά και κρατήστε το κάτω από το κεφάλι του όταν πάτε να τον χαϊδέψετε.  Ξεκινήστε χαϊδεύοντας χαμηλά στον ώμο του και μετακινήστε αργά το χέρι σας στην κορυφή του κεφαλιού του, μιλώντας του ήρεμα.  Θα μάθει.

Βουρτσίστε τDogs,-Cats-and-the-Corona-Virus-redmills-blogον καινούριο σας σκύλο πολύ αργά.  Αφήστε τον να εξετάσει τη βούρτσα και τον νυχοκόπτη προτού τα χρησιμοποιήσετε και να έχετε αρκετές υγιεινές λιχουδιές σε ετοιμότητα για να ανταμείψετε τη συνεργασία του.  Καθώς τον βουρτσίζετε, προσέξτε για τυχόν περιοχές του σώματός του που είναι ευαίσθητες.  Εάν τιναχτεί ή δεν είναι άνετος με το άγγιγμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είναι συνετό να ελέγξει ο κτηνίατρός σας για κάποιον μη εντοπισμένο τραυματισμό.

Έχετε το νου σας για σημάδια ότι ο σκύλος σας φοβάται συγκεκριμένα είδη οικιακής χρήσης, είδη ρούχων ή μυρωδιές.  Ένα συγκεκριμένο aftershave ή είδος καπέλου μπορεί να φέρει αναμνήσεις από έναν προηγούμενο ιδιοκτήτη, είτε χαρούμενες αλλά και τρομακτικές.  Εάν ο σκύλος σας παραμελήθηκε σοβαρά, μπορεί να μην είναι μαθημένος για τουαλέτα.  Αλλά εξακολουθεί ενστικτωδώς να ξέρει να μην πάει τουαλέτα στον χώρο που θεωρεί σπίτι του.  Και έχει περισσότερο έλεγχο στο σώμα του από ότι ένα κουτάβι, οπότε είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας για τουαλέτα.

Και ναι, φυσικά, μπορείτε να διδάξετε στον ηλικιωμένο σκύλο σας μερικά κόλπα.  Μόλις μάθει ότι είστε η οικογένειά του, θα είναι πρόθυμος να σας ευχαριστήσει. Μπορεί να μην έχει ιδέα πώς να το κάνει, αλλά θέλει να μάθει!  Θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή, πολλούς επαίνους και άφθονες λιχουδιές για να του δείξετε πότε κάνει το σωστό.

 

Irene Hislop

Related Articles